Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki gotowane w mundurkach
4 średnie -
fasolka szparagowa
200 gram -
ogórki kiszone
2 średnie -
pomidorki koktajlowe
kilka sztuk -
jabłko
1 sztuka -
cebula
1 sztuka -
jogurt
200 ml -
majonez
1-2 łyżki -
musztarda
1 łyżeczka -
chrzan
1 łyżeczka -
zioła świeże
garść -
szczypior
kilka -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania letnia sałatka z młodych ziemniaków, fasolki szparagowej, pomidorków i in.
Młode ziemniaki ugotować na parze w skórce, po przestygnięciu obrać. Fasolkę ugotować na miękko na parze, odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki pokroić w kostkę około 1 cm, fasolkę pokroić w podobnym rozmiarze. Wsypać do miski. Następnie pokroić w kostkę ogórki, cebulę i jabłko bez skórki i gniazd nasiennych. Pomidorki przekroić, a szczypior pokroić i dodać do reszty warzyw. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą, chrzanem i poszatkowanymi ziołami (bazylia, pietruszka, tymianek). Dodać do sosu. Sos wlać do sałatki dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na parę godzin aby się przegryzła. Smacznego.
Komentarze (25)
Załaduj więcej komentarzy (15)