Letni torcik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto;

  • jajka

    6 sztuk
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • cukier

    1/2 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    6 łyżek

masa śmietanowa

  • śmietana 30%

    1/2 szklanki
  • żelatyna

    1 sztuka
  • cukier puder

    2 łyżki

masa serowa

  • śmietana 30%

    1 szklanka
  • serek mascarpone

    1 opakowanie

dodatkowo

  • truskawki

  • jagody

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Letni torcik  foto
Białka oddzielić i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i nadal ubijać na szklistą bezę, następnie dodać żółtka jajek i ostrożnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia po czym delikatnie połączyć z masą jajeczną na koniec dodać olej i ostrożnie wymieszać.
Tortownicę 20 cm średnicy na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, piec w temp. 180st około 35-40 minut po upieczeniu wystudzić i przekroić na trzy krążki.
Krok 2 - Letni torcik  foto
Masa śmietankowa:
Żelatynę fiks rozrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z przestudzoną żelatyną.

1 łyżkę syropu truskawkowego wymieszać z 1/2 szklanki wody dodać do tego 1 łyżkę spirytusu i tym nasączyć krążki z ciasta.
Dolny krążek ciasta położyć na talerzu i zamknąć na nim obręcz tortownicy, następnie wyłożyć połowę masy śmietankowej i ułożyć na niej truskawki
Krok 3 - Letni torcik  foto
następnie położyć drugi krążek ciasta i lekko docisnąć, aby śmietana dobrze się pomiędzy nimi ułożyła na drugim krążku ciasta wyłożyć pozostałą śmietanę i tutaj posypać jagodami, przykryć ostatnim krążkiem z ciasta i też docisnąć, odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Krok 4 - Letni torcik  foto
Masa serowa:
Serek delikatnie rozetrzeć w misce, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem 1 śmietanfiksu i ostrożnie połączyć z serkiem mascarpone.

Schłodzony torcik wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz i posmarować masą serową wierzch i boki torcika na wierzchu ułożyć dowolne owoce i ponownie wstawić do całkowitego zastygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 04.09.2015 08:36
pyszny torcik
Alex_M 23.08.2015 12:27
uwielbiam takie delikatne torciki :) bez tony masy cukrowej i innych wynalazków ;)
Ada-Gaba 28.06.2015 20:53
świetny torcik
bogusia 82 23.06.2015 21:24
Piękny i smaczny torcik:)
Hrabina w kuchni 22.06.2015 21:42
Jem go oczami :) Super!
ania2610 22.06.2015 13:31
prawdziwe cudeńko - wygląda przepięknie!
iziona 22.06.2015 12:01
Smakuje jeszcze lepiej jak wyglada :)
VioletoweKucharzenie 22.06.2015 12:00
idealny do kawki, którą właśnie piję:-)
mysza75 22.06.2015 10:33
jakie pyszny torcik nic tylko zajadać
Ewa Wojtaszko 22.06.2015 09:28
jaki piękny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat