Przepis i sposób przygotowania na: "Leśny Mech" Ciasto ze szpinakiem i granatem
Cytrynę szorujemy i ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy na puszystą masę stopniowo dodając cukier. Następnie powoli wlewamy olej i chwilę mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak oraz skórkę z cytryny i całość mieszamy łyżką. Dno tortownicy o średnicy 25 cm (lub o wymiarach zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia. Boków nie smaruujemy niczym. Szpinakowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok. 1 h w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu ciasta obcinamy ostrym nożem jego wierzch i przekładamy je do miseczki. Ciasto kroimy na blaty.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec 2 śmietan-fixy i cukier puder. Na końcu dodajemy twarożek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę masy przekładamy na pierwszy blat, przykrywamy go drugim blatem, wykładamy pozostałą część masy i posypujemy okruszkami które wcześniej odłożyliśmy do miseczki. Okruszki można lekko docisnąć do ciasta. Na koniec wierzch posypujemy ziarenkami z granatu i opcjonalnie przystrajamy cukrowymi muchomorkami. Przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu.