LEŚNY DE VOLAILLE Z CUKINIĄ I ZIEMNIACZKAMI

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Typowy kotlet de volaille w nietypowej odsłonie w sam raz na obecny sezon grzybowy. Wypróbuj koniecznie!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

kotlet de volaille

  • piersi z kurczaka

    400 g
  • grzyby leśne

    100 g
  • cebulka

    1 szt.
  • ser żółty

    50 g
  • jajko

    1 szt.
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • mąka

    1 szklanka
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej

    100 ml

dodatki

  • cukinia

    1 sztuka
  • ziemniaki ugotowane

    400 g
  • Majeranek suszony Prymat

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić na plastry i rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Grzyby umyć, dokładnie oczyścić, pokroić na duże kawałki i gotować około 5min. po czym odcedzić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać grzyby i dusić około 15min. Doprawić rozmarynem. Po uduszeniu grzyby ostudzić. Łyżkę farszu i plaster sera kłaść na rozbite plastry mięsa i zawijać tak, aby zamknąć zawartość (żeby nie wypłynęła podczas smażenia). Kotlety obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Cukinie pokroić w kostkę i dusić pod przykryciem na maśle na małym ogniu aż w połowie zmięknie. Doprawić solą i majerankiem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami.

Przy zwijaniu kotletów warto wspomóc się wykałaczką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat