Leśne grzybki w zalewie octowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    2-3 kg
  • woda

    5 szklanek
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    2 łyżki
  • ocet

    1 szklanka
  • Gorczyca biała cała Prymat

  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • cebula

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leśne grzybki w zalewie octowej foto
Zagotowujemy zalewę z octu, wody, cukru i jednej łyżki soli. Grzybki oczyszczamy. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Gdy woda z grzybkami zacznie się gotować, dodajemy połówkę cebuli i jedną łyżkę soli. Gotujemy jeszcze około 3 minut. Odcedzamy. Grzybki ponownie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 minut od momentu wrzenia.
Krok 2 - Leśne grzybki w zalewie octowej foto
Następnie ponownie odcedzamy i układamy w słoikach. Do każdego słoika z grzybkami dodajemy gorczycę, ziele angielskie i liść laurowy oraz pokrojoną cebulę.
Krok 3 - Leśne grzybki w zalewie octowej foto
Zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy ok. 5 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 02.10.2013 11:20
smaczne zapasy na zimę:-)
fotoviderek 01.10.2013 18:49
Uwielbiam takie:)
Mniam 01.10.2013 16:43
Cudownie wyglądają w słoiczkach.
marinia 30.09.2013 22:47
najlepsze na imprezki :)
Jadwiga/Jaga85 30.09.2013 22:36
Pięknie wyglądają!
6zer 30.09.2013 21:56
pyszne, szkoda ze jeść nie mogę
Mati13 30.09.2013 21:38
takie grzybki są pyszne
Aannkaa82 30.09.2013 21:29
Wygladają przepięknie, jednak ja mi mo wszystko nie zaryzykowałabym marynowania grzybków w całości. Zawsze kroję. ALe za to nie wyglądaja tak fantastycznie jak Twoje.
Renata9 30.09.2013 20:50
pyszne grzybki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat