Leśna zupa cukiniowo-serowa

Leśna zupa cukiniowo-serowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1/2 sztuki
  • masło

    2 łyżki
  • grzyby leśne

    ok. 1 kg
  • cukinia

    1 sztuka
  • serek topiony

    z pieczarkami 100 g
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • bulion drobiowy

    3 szklanki
  • śmietana kremówka

    1/3 szklanki
  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
  • natka pietruszki

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na maśle.
Krok 2 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto
Grzyby (użyłam świeżych kurek i koźlaków) oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli, usmażyć.
Krok 3 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką, dodać do grzybów. Dodać też serek topiony, trochę soli i pieprzu. Podsmażać kilka minut często mieszając, aż serek się roztopi.
Krok 4 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto
Do grzybów z cukinią wlać bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 5 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto
Do zupy dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać z posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

02.07.2017 19:04
jeszcze takiej nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat