Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśna zupa cukiniowo-serowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
masło 2 łyżki
grzyby leśne ok. 1 kg
cukinia 1 sztuka
serek topiony z pieczarkami 100 g
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion drobiowy 3 szklanki
śmietana kremówka 1/3 szklanki
przyprawa uniwersalna wg uznania
natka pietruszki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Leśna zupa cukiniowo-serowa

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na maśle.
Krok 1 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto
2
Grzyby (użyłam świeżych kurek i koźlaków) oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do cebuli, usmażyć.
Krok 2 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto
3
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką, dodać do grzybów. Dodać też serek topiony, trochę soli i pieprzu. Podsmażać kilka minut często mieszając, aż serek się roztopi.
Krok 3 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto
4
Do grzybów z cukinią wlać bulion, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Krok 4 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto
5
Do zupy dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Krok 5 - Leśna zupa cukiniowo-serowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 02.07.2017 19:04
jeszcze takiej nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak