Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

leniwy drożdżowiecz czerwoną porzeczką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól 1 szczypta
olej 1 szklanka
jajko 4 sztuki
mąka 4 szklanki
mleko 1/3 szklanki
czerwona porzeczka 1 kubek
kruszonka
margaryna 1/3 kostki
mąka 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: leniwy drożdżowiecz czerwoną porzeczką

Drożdże rozkruszyłam do miski zasypałam cukrem i cukrem waniliowym. Dodałam rozkłócone jajka,olej, mleko i mąkę. Odstawiłam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 4 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Przełożyłam do blaszki o średnicy 24x35. Ciasto posypałam opłukaną i osączoną czerwoną porzeczką. Wierzch posypałam kruszonką. ( do roztopionej margaryny dodałam szklankę mąki i pół szklanki cukru, dokładnie wymieszałam ). Całość piekłam 50 minut w temp 160 stopni. ( najlepiej do suchego patyczka )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 05.08.2013 22:41
proste i smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak