Leniwiec ekspresowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier drobny

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    16 gram
  • mąka tortowa

    2 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    4 szt
  • jabłko

    5 czerwone
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • olej słonecznikowy

    3/4 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka należy roztrzepać.
Jabłka obrać i pokroić drobniej lub w kostkę, wrzucić do miski i zasypać kolejno wg listy podanych składników.
Nie mieszać tylko przykryć i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy.
Moja blaszka miała wymiary 22/30 cm, ale była troszeczkę za duża, pewnie tortownica 24cm byłaby lepsza.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 180st na ok. 30 minut, spr. patyczkiem. Ciasto jest ciężkie i wilgotne ale bardzo smaczne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 27.02.2014 00:42
Dobry placek.
Grazyna0211 23.02.2014 17:00
szybkie i smaczne ciasto
andrej 14.02.2014 09:50
Znam te ciasto pod nazwą " Jabłecznik włoski"
Maria 70 12.02.2014 22:00
Lubię takie leniwce.
kaprysiek 12.02.2014 21:11
Faktycznie szybkie, o to chodzi.
Czyki 12.02.2014 20:40
Dobre i szybkie ciasto:)
Stenka 12.02.2014 19:51
robię to ciasto, ale ja nie zostawiam jabłek z cukrem, tylko od razu robię ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat