Leniwe z karmelizowaną pomarańczą

Leniwe z karmelizowaną pomarańczą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Leniwe

  • twaróg

    20 dag
  • mąka

    1/2 szkl
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    2 łyżki

Lista składników

  • pomarańcza

    1 szt
  • cukier

    4 łyzki
  • cynamon

    1/4 łyżeczki
  • imbir mielony

    szczypta
  • goździki

    2 szt
  • masło

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Twaróg przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem dodajemy 2 łyżki cukru i żółtko. Z białka ubijamy sztywną pianę i dodajemy do sera. Mieszamy delikatnie łyżką i stopniowo dosypujemy mąkę zagniatając ciasto ręką.Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek o średnicy 2-3 cm. Kroimy na ukośne kawałki i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier, cynamon, imbir i goździki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy obrane ze skórki plastry pomarańczy i smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Leniwe mieszamy z plastrami pomarańczy i polewamy powstałym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat