Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lemonato - ragout z warzyw

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Harmonijna kombinacja różnych warzyw, dostępnych cały rok. Doprawiona sokiem cytrynowym i pietruszką, jest zdrową potrawą.

Składniki:

pietruszka 200 gramów
marchew młoda 800 gramów
liście szpinaku 200 gramów
pieczarki 400 gramów
dymki ze szczypiorkiem 4 sztuki
szalotka 2 sztuki
oliwa 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
bulion warzywny 500 mililitrów
sok z cytryny 4 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
skrobia kukurydziana 0.5 łyżeczki

Porada

Cytryna i pietruszka nie tylko dostarczają dużo witaminy C, ale też hamują wytwarzanie nitrozoaminy, substancji, która wydziela się w trakcie gotowania zawierających związki azotu warzyw, np. szpinaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Lemonato - ragout z warzyw

Korzenie pietruszki, marchew, szpinak oraz młodą cebulę umyłem, oczyściłem. Pietruszkę i marchewkę obrałem, pokroiłem na 4-centymetrowe słupki. Szalotki i cebule drobno pokroiłem.

W garnku rozgrzałem oliwę, dodałem cebulę i rozdrobnione warzywa. Dusiłem wszystko na średnim ogniu przez 4 minuty, potem do warzyw dodałem listek laurowy.

Pieczarki oczyściłem, pokroiłem w dość grube płatki. Szpinak również pokroiłem na paski. Oba składniki dodałem do warzyw i razem z nimi dusiłem 5 minut. Następnie podlałem wszystko bulionem, posoliłem, dodałem pieprz, gotowałem pod przykryciem 4 minuty.

Skrobię kukurydzianą rozprowadziłem w 2 łyżkach soku cytrynowego, dodałem do warzyw. Warzywa raz zagotowałem, posypałem pietruszką, skropiłem pozostałym sokiem cytrynowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak