Lemon curd

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny

    3 sztuki
  • jaja

    2 sztuki
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier

    20 dkg
  • mąka ziemniaczana

    2 gramy
  • masło

    3 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytryny umyć i osuszyć.

Skórkę z cytryn zetrzeń na drobnej tarce i wycisnąć sok z cytryn.

Do garnka wsypujemy cukier,skórkę i sok z cytryn,mąkę ziemniaczaną ,jajka i żółtka.Wszystko dokładnie należy rozmieszać ( ja użyłam trzepaczki rózgowej).Wstawiamy na mały ogieć,podgrzewamy cały czas mieszając.Postępujemy tak aż doprowadzimy do wrzenia.

Dodajemy masło,dobrze mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 min. cały czas mieszając.

Masa ma być bładka i lśniąca.

Gotowy krem przekładamy do słoiczka i przykrywamy folią sożywczą.

Krem możemy tak przechowywać w lodówce przez tydzień.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agata 08.10.2013 16:31
wygląda super:)
malaczarna23 08.10.2013 16:27
super przepis
Christopher 08.10.2013 16:24
Przychylam się do komentarza Habibi.
msmors 08.10.2013 14:03
ciekawy przepis
Habibi 08.10.2013 13:10
Bardzo lubię lemon curd i czasami robię :) Moja masa wychodzi nieco innej konsystencji - bardziej gładka i budyniowa.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat