Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łemkowskie homiłki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg (tłusty)
masło 1 łyżka
mięta suszona 3 łyżeczki
olej 1 l
ząbki czosnku 3-4 szt
Bazylia suszona Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Łemkowskie homiłki

Ser z masłem wyrabiamy na gładką masę, mieszamy z miętą.

Z sera formujemy małe kulki, układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone).

Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce.

Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem wg uznania).

Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 08.08.2016 08:41
pierwszy raz o tym słyszę,wygląda ciekawie :)
benka 07.08.2016 19:15
Ciekawy pomysł.
olkaaa 07.08.2016 17:22
super pomysł
Renataj 07.08.2016 16:31
Ciekawy pomysł wart wypróbowania:)
Habibi 07.08.2016 14:29
Ja też co jakiś czas robię, ale bez mięty - za to w to miejsce inne ziółka dodaję :) czosnek obowiązkowy ;)
Lis 07.08.2016 11:42
Smakowicie się zapowiada:)
cooleczka 06.08.2016 23:30
Dla mnie coś no,tak mnie zastanawia jak smakuje że chyba się skuszę i wypróbuje ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak