Lemieszka - dawna potrawa z lubelszczyzny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,5 kilograma
  • mąka pszenna

    6-8 łyżek
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować, osolić, zlać nadmiar wody do oddzielnego naczynia. Woda powinna zajmować 2/3 ziemniaków. Do ziemniaków wsypać mąkę, wymieszać, przykryć, ale na krótko 2-3 minuty. Dokładnie stłuc wraz z wodą najlepiej postawione na wolnym ogniu aż będą bardzo kleiste. Jeśli będą za suche ponownie dolać wody z gotowanych ziemniaków. Podawać kładąc na talerzu kopczyk i łyżką robimy w tym dołek taki do samego dna - wielkości jabłka. Do dołka wlewamy sos przygotowany z podsmażonej cebulki ze skwarkami i śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 25.01.2012 19:08
u mnie w domu tez to si? robi?o
ZEWA 05.07.2011 21:31
moja mama robiła ze skwarkami, bardzo lubię, my to nazywamy prażuchą. Chciałam w domu zrobić, ale nie pamiętałam jak to się robi. Dzięki, przepis już zapisałam.
Jolanta_P-S 27.04.2011 18:38
nigdy tego dania nie widziałam ani o nim nie słyszałam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat