Przepis i sposób przygotowania na: Lekki torcik owocowo-jogurtowy
Kroki postępowania
Warstwa arbuzowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali. Miąższ oczyścić z pestek. Około 80-90 g arbuza odłożyć a resztę zmiksować blenderem. Do musu arbuzowego dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie zostały grudki.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.
Do miski przelać jogurt, dodać stevię i aromat cytrynowy. Dokładnie wymieszać.
:
Brzoskwinie obrać ze skórki ( ja nacięłam owoce na krzyż, zalałam wrzątkiem i zostawiłam na kilka minut, potem zalałam zimną wodą i ściągnęłam skórkę), wykroić pestkę i przełożyć do blendera. Zmiksować na gładka masę.
Kolejnego dnia wyjąć z formy i ułożyć na paterze, tak aby warstwa arbuzowa była na wierzchu.
Smacznego!