Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki torcik owocowo-jogurtowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Warstwa arbuzowa

arbuz 420 gram-waga miąższu
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki

Masa jogurtowa

jogurt naturalny 360 gram-0%
stewia 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
aromat cytrynowy 2-3 krople
borówka amerykańska 150 gram

Warstwa brzoskwioniowa

brzoskwinie 385 gram
woda 100 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 40 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki torcik owocowo-jogurtowy

Kroki postępowania

1
Na blacie rozłożyć płat folii aluminiowej, nałożyć na nią spód tortownicy i zapiąć obręcz. Wewnątrz tortownicy boki wyłożyć papierem do pieczenia.
Warstwa arbuzowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali. Miąższ oczyścić z pestek. Około 80-90 g arbuza odłożyć a resztę zmiksować blenderem. Do musu arbuzowego dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aby nie zostały grudki.
Krok 1 - Lekki torcik owocowo-jogurtowy foto
2
Pozostałego arbuza pokroić w małą kostkę i połączyć z musem, wymieszać. Delikatnie przelać do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki na około 30 minut, do wstępnego stężenia masy.
Krok 2 - Lekki torcik owocowo-jogurtowy foto
3
Warstwa jogurtowa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.
Do miski przelać jogurt, dodać stevię i aromat cytrynowy. Dokładnie wymieszać.

:
Krok 3 - Lekki torcik owocowo-jogurtowy foto
4
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i całość dobrze wymieszać. Mieszaninę wlać do miski z jogurtem i po raz kolejny dokładnie wymieszać. Na koniec wrzucić opłukane i osuszone borówki, wymieszać po raz ostatni. Masę jogurtową ostrożnie wlać na masę arbuzową i wstawić na kolejne 30 minut do lodówki.
Krok 4 - Lekki torcik owocowo-jogurtowy foto
5
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.
Brzoskwinie obrać ze skórki ( ja nacięłam owoce na krzyż, zalałam wrzątkiem i zostawiłam na kilka minut, potem zalałam zimną wodą i ściągnęłam skórkę), wykroić pestkę i przełożyć do blendera. Zmiksować na gładka masę.
Krok 5 - Lekki torcik owocowo-jogurtowy foto
6
Dodać wodę i ponownie zmiksować. Na koniec wlać żelatynę i dokładnie wymieszać z musem owocowym. Masę delikatnie wylać na warstwę jogurtową i włożyć do lodówki.

Krok 6 - Lekki torcik owocowo-jogurtowy foto
7
Po około 15 minutach delikatnie ułożyć biszkopty i zostawić do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Kolejnego dnia wyjąć z formy i ułożyć na paterze, tak aby warstwa arbuzowa była na wierzchu.
Smacznego!
Krok 7 - Lekki torcik owocowo-jogurtowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sabik86 22.11.2015 16:17
Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje :-)
Maridka19 22.11.2015 11:10
Pyszny i orzeźwiający torcik :)
IZABELA29 22.11.2015 10:13
pysznie wygląda
mileneczka5 22.11.2015 10:12
lekki smaczny torcik:)i sliczny:)
Ewelina1991 22.11.2015 09:47
cudownie wygląda!!!
Mniam 22.11.2015 09:44
Pyszna kwintesencja lata :)
Agnieszka-87-25 22.11.2015 09:24
smacznie wygląda
Babeczka35 22.11.2015 07:40
Bardzo piękny:)
bertpvd 22.11.2015 00:11
piękny torcik !
norweska20 21.11.2015 23:48
apetyczna propozycja
ilka01 21.11.2015 23:06
dobre do kawki
RenataZ-et 21.11.2015 22:34
świetnie wygląda
jola91 21.11.2015 21:51
Pięknie wygląda ten torcik i bardzo przypomina o lecie ;)
halina17 21.11.2015 21:27
Dobry torcik.
danusia19671 21.11.2015 21:13
super wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak