Lekki omlet z malinami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 sztuki
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • maliny

    25 dag
  • wiśniówka

    100 mlm
  • cukier waniliowy

    1 łażka
  • masło

    2 łyżki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Maliny opłukać, osuszyć, posypać cukrem waniliowym i skropić wiśniówka. Jajka wbić do miseczki, dodać śmietanę i make. Masę doprawić szczypta soli i lekko ubić widelcem.

Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczna. Smażyć omlet na średnim ogniu, podważając brzegi nożem, aby płynna masa z wierzchu omletu spłynęła pod spód. Gdy spód omletu sie zetnie, zmiejszyc ogien i posypac omlet malinami.

Smażyć jeszcze 2 minuty, następnie omlet zsunąć na talerz i zaraz podawać na stół. Można tez go posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat