Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka zupa z ryżem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 100 gram
ziemniaki 5
marchewki 1
śmietana 100 ml
natka pietruszki
mąka pszenna 2 łyzki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka zupa z ryżem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę, natomiast obraną marchewkę w cienkie talarki.
Krok 1 - Lekka zupa z ryżem foto
2
Do garnka przekładamy pokrojone warzywa, wsypujemy ryż z woreczka i dodajemy kostki rosołowe, wlewamy ok. 5 szklanek wody i nastawiamy na gaz. Między czasie doprawiamy zupę solą i pieprzem wedle własnego uznania.
Krok 2 - Lekka zupa z ryżem foto
3
Do mąki stopniowo wlewamy śmietankę i dokładnie ją rozcieramy tak aby nie powstały grudki, a następnie hartujemy ją wywarem spod zupy, kiedy warzywa są już miękkie wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze chwilkę, tak aby zupa się zagęściła.
Krok 3 - Lekka zupa z ryżem foto
4
Gorącą zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy ją posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Lekka zupa z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edi 29.08.2012 23:00
bardzo lekka i smakowita:)
Małgorzata106 27.08.2012 17:34
super
Megi 27.08.2012 10:09
pyznie wygląda
mariusz14 23.08.2012 21:02
super
jasiek 13.08.2012 00:57
lekko i smacznie
ewaa 11.08.2012 15:34
super
Sroczka 05.08.2012 18:46
Bardzo apetyczna zupka.
Justyna28 05.08.2012 11:11
chętnie bym zjadła:)
parysek10 05.08.2012 11:10
doskonała
elka4621 05.08.2012 09:20
super
gosia47-47 05.08.2012 09:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak