Leczo z kolorową papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • olej

    1 łyżka
  • żółta papryka

    1 sztuka
  • zielona papryka

    1 sztuka
  • pomidory

    1/2 kg
  • cukinia

    2 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • woda

    1/2 szklanki
  • fix do leczo

    1 opakowanie
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    2 szczypty
  • papryka

    1 (biała)
  • papryka czerwona

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania sobie wszystkich składników. Cebule po obraniu i umyciu kroimy w sporą kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię po umyciu obieramy w paski i kroimy w kostkę (jak jest bardzo dojrzała, to wcześniej usuwamy pestki).
Fix do leczo rozprowadzamy w wodzie. Natkę pietruszki po umyciu i osuszeniu siekamy niezbyt drobno.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dodajemy sól i pieprz i smażymy mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę, pomidory i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut, dodajemy Fix do leczo i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dorzucamy cukinię i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asiatok 18.07.2016 12:35
Kolorowy dotyk lata
Stenka 31.07.2015 20:05
bardzo lubię takie
atort111 06.05.2015 14:11
leczo kolorowe i smaczne
Megi 28.01.2015 07:40
kolorowo i zapewne smacznie
sunnymood 21.10.2012 21:55
smaczności;)
Agnieszka91 14.08.2012 13:02
pychotka, poproszę
Aleksandra15 14.08.2012 11:28
Uwielbiam leczo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat