Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lebkuchen- pierniczki

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy 3/4 szkl
migdały 200 g
orzechy laskowe 100 g
masło 110 g
mąka pszenna 1 1/2 szkl
skórka z pomarańczy 2 szt
cukier brązowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Lebkuchen- pierniczki

Kroki postępowania

1
Orzechy i migdały drobno zmielić. Uprażyć lekko na suchej patelni.
Krok 1 - Lebkuchen- pierniczki foto
2
Rozpuścić w garnku miód z masłem. Jeszcze do gorącego wsypać orzechy. Odstawić do przestudzenia.
Krok 2 - Lebkuchen- pierniczki foto
3
2 pomarańcze wyszorować i sparzyć. Zetrzeć z nich skórkę, dodać cukier, 1 łyżkę wody. Smażyć chwilę, aż skórka będzie szklista. Nie przypalić!
Krok 3 - Lebkuchen- pierniczki foto
4
Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika (użyłam domowej)wymieszać w miseczce. Kiedy masa miodowo-orzechowa będzie jeszcze ciepła dodać do niej suche składniki i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wszystko wymieszać. Łyżką drewnianą, nie potrzeba miksera. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kiedy masa jest jeszcze lekko ciepła dobrze formują się kulki. Układać na blaszce wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Lekko spłaszczać.
Krok 4 - Lebkuchen- pierniczki foto
5
Piec w temperaturze 180*C przez 10-12min. Nie należy ich bardzo wypiekać, bo będą gorzkawe. Wystudzić na blachach. Polukrować wbijając wykałaczkę od spodu i maczając pierniczka. Wysuszyć na kratce, wtedy będą takie "zacieki" Przepis na dobry lukier w mojej księdze. Z podanych składników wychodzi 2 blachy pierników. Od razu są dobre do jedzenia. Smacznego!
Krok 5 - Lebkuchen- pierniczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.12.2013 14:07
oo takie pierniczki są świetne :)
migotka28 14.12.2013 20:17
śliczne ciasteczka
IKrakowianka 14.12.2013 16:07
przyda mi się niebawem ten przepis :)
mysza75 14.12.2013 14:32
Jakie piękne pierniczki :-)
w mojej kuchni 14.12.2013 04:47
ale smakołyk wart upieczenia
ssylwiaa 13.12.2013 10:30
pyszne pierniczki ;)
gosia56 13.12.2013 10:10
super pierniczki
Alex_M 13.12.2013 09:50
wspaniale wyglądają :)
iziona 13.12.2013 07:38
Wygladają mistrzowsko i pysznie :)
fotoviderek 13.12.2013 07:27
Pyszności na czasie :)
Sroczka 12.12.2013 21:48
Ależ one pysznie wyglądają, zjadłabym kilka.
teresa18 12.12.2013 18:40
idealne jak dla mnie
Beatris 12.12.2013 16:23
Bardzo smakowicie wyglądają.
Beata999 12.12.2013 15:58
Podoba mi się sposób dekorowania,sprytne z tą wykałaczką.
sasanka 12.12.2013 15:18
Pięknie się prezentują te pierniczki :) ja takie podobne jadłam tylko w wersji na opłatku, też smaczne :)
Romanowka 12.12.2013 15:01
Migdały, orzechy, muszą być pyszne!
tessinka 12.12.2013 14:28
ach święta się zbliżają...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak