łazanki z kapustą słodką

łazanki z kapustą słodką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1,5 kg
  • tłuszcz

    6 dag
  • kiełbasa

    25 dag
  • cebula

    5 dag
  • sól

  • pieprz

  • cukier

  • Ciasto:

  • mąka

    50 dag
  • jajko

    1 szt.
  • woda

    1/8 litra
  • słonina

    3 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę opłukać, Obrać z wierzchnich liści, pokroić na części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odcisnąć, zemleć. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku, podsmażyć. Przysadzić ciasto: mąkę zagnieść z jajkiem i wodą, wyrobić ciasto, wywałkować cienko, zostawić do przeschnięcia. Nastawić osoloną wodę do ugotowania łazanek. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na części równej długości, części te krajać w paski 1 cm szerokości, paski zaś w kostkę, po pokrojeniu luźno rozrzucić łazanki na stolnicy, by się nie zlepiały. Łazanki ugotować kładąc na wrzącą osoloną wodę, przelać wodą odsączyć. Ugotowane łazanki wymieszać z gorącą kapustą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

motomaniak

04.07.2011 11:54
zjadloby sie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat