Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łazanki z kapustą słodką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1,5 kg
tłuszcz 6 dag
kiełbasa 25 dag
cebula 5 dag
sól
pieprz
cukier
Ciasto:
mąka 50 dag
jajko 1 szt.
woda 1/8 litra
słonina 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: łazanki z kapustą słodką

Kapustę opłukać, Obrać z wierzchnich liści, pokroić na części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odcisnąć, zemleć. Posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu. Dodać sól, pieprz i cukier do smaku, podsmażyć. Przysadzić ciasto: mąkę zagnieść z jajkiem i wodą, wyrobić ciasto, wywałkować cienko, zostawić do przeschnięcia. Nastawić osoloną wodę do ugotowania łazanek. Ciasto zwinąć w rulon, pokroić na części równej długości, części te krajać w paski 1 cm szerokości, paski zaś w kostkę, po pokrojeniu luźno rozrzucić łazanki na stolnicy, by się nie zlepiały. Łazanki ugotować kładąc na wrzącą osoloną wodę, przelać wodą odsączyć. Ugotowane łazanki wymieszać z gorącą kapustą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

motomaniak 04.07.2011 11:54
zjadloby sie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak