Łazanki wigilijne z kapustą

Łazanki wigilijne z kapustą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Potrawa bezmięsna, idealna na wigilijny stół.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na łazanki:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • jajka

    2 sztuki
  • woda

    120 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    1 łyżka

Dodatkowo:

  • kapusta biała

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej do smażenia

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łazanki:

Mąkę wsypujemy do miski albo na stolnicę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i masło albo olej i zagniatamy ciasto dolewając stopniowo wodę, ciasto ma być elastyczne podobne jak na pierogi. Z ciasta rozwałkowujemy cienkie placki i kroimy na kwadraciki dowolnej wielkości.

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli , na wrzątek wrzucamy porcjami łazanki i gotujemy na średnim ogniu. Po wypłynięciu gotujemy około 2 minuty i odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.

Kapusta:

Kapustę szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko podsmażamy i dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dodajemy łazanki i wszystko razem mieszamy.

bietka
Łazanki można podawać na ciepło albo na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pink Sheep

27.11.2018 14:20
Pierwszy raz widzę łazanki z kapustą bez ziół, czosnku czy kminku. No i pierwszy raz słyszę o łazankach na zimno :-) Myślałam, że w całym kraju w okresie tych świąt raczej kapustę kiszoną się jada. Ciekawe i pouczające.

bietka

27.11.2018 16:06
PINK SHEEP u nas kapusty kiszonej na święta się nie jada, tylko właśnie takie postne łazanki z kapustą, a człowiek całe życie się uczy. Pozdrawiam :)

Bożena Matuszczyk

21.11.2018 17:42
Smakowite i pięknie podane łazanki.;)

bietka

22.11.2018 09:15
Bożenko dziękuję bardzo : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat