Łazanki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1/2 główki
  • marchew duża

    3 sztuki
  • mięso mielone wieprzowe

    40 dkg
  • cebula

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    20 dkg
  • masło

    100 gram
  • Sól, pieprz, majeranek

    do smaku
  • makaron łazanki

    30 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poszatkowaną kapustę i startą na grubych oczkach marchew gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. W dużym rondlu roztapiamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostke cebulke i podsmażamy. Do obsmażonej cebulki dodajemy mięso mielone, smażymy ok 20 min, dodajemy kapustę z marchwią oraz pokrojony w kostke boczek, na końcu dodajemy ugotowany makaron. Wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sola, pieprzem oraz dodajemy majeranek. Trzymamy na małym ogniu jeszcze 5 min stale mieszając aby nie przywarły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 09.10.2013 13:48
bardzo lubimy łazanki ale tylko z kiszonej kapusty ale te napewno też pyszne
Ela_K 08.10.2013 07:09
uwielbiam łazanki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat