Przepis i sposób przygotowania na: Lawendowe muffinki z morelami
Cukier mieszamy z kwiatkami lawendy, przesypujemy do słoika i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 4-6 tygodnie. Następnie cukier należy przesiać aby pozbyć się kwiatków. Zamiast cukru lawendowego możemy dodać 1 łyżkę kwiatów lawendy.
Przygotowanie muffinków:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cukier lawendowy)
W drugiej misce mieszamy roztopione masło, jajka i mleko. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Z moreli usuwamy pestki i kroimy w dość grube plasterki. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości, następnie w cieście zanurzam po 3-4 plasterki moreli, tak żeby skórka była widoczna. Muffinki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni na ok. 25-20 minut.
Studzimy na kratce.