Łatwy placek drożdżowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    10 dag
  • mleko

    200 ml
  • mąka

    1 kg
  • cukier

    2/3 szk
  • budyń waniliowy

    1 szt
  • masło

    40 dag
  • orzechy laskowe

    15 dag
  • rodzynki

    15 dag
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozprowadź w letnim mleku. Przesiej mąkę. Dodaj cukier i przyprawę do piernika. Powoli dolewając mleko z drożdżami oraz wystudzonym i stopionym masłem, wyrób ciasto, odstaw na godzinę.
2. Do ciasta dołóż orzechy laskowe i rodzynki. Rozciągnij na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz ok 30 min w temp 175 stopni. Posmaruj lukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pawlito 24.12.2013 10:18
pięknie wygląda
caralajna 08.08.2013 07:27
smaczne ciasto
kate.500 24.02.2013 19:04
pieknie wyrosl
Wafelek2601 24.11.2012 00:03
Pyszne ciasto
Iwusia 26.08.2012 13:06
lubię ciasta drożdżowe.
Renata22 10.11.2011 22:35
brzmi smacznie :) można jeszcze dodać szczyptę cynamonu, jak ktoś lubi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat