Łatwa szarlotka z rodzynkami

Łatwa szarlotka z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    7 szt
  • mąka

    2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukeir waniliowy

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • masło lub margaryna

    1/2 kostki
  • proszek do pieczenia

    1/2 opakowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki,cukru,proszku i masła wyrabiamy kruszonkę, dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypana bułką tartą formę. Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce i wykładamy na ciasto.Pozostałe ciasto wkładamy do zamrażalnika. Jabłka posypujemy cynamonem i rodzynkami.Na górę ścieramy na tarce cisto z zamrażalnika. Pieczemy aż się zarumieni w 180 stopniach.Posypujemy cukrem pudrem.Szybko i smacznie.Najlepiej smakuje na ciepło. Można podawać z lodami waniliowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolcia12

08.12.2013 22:17
uwielbiam to ciasto

owocówka

30.03.2012 08:43
mniam

Teresa12

19.09.2011 18:43
super to

Agnik

18.09.2011 11:02
mniam

PaniMISIOWA

21.12.2010 18:22
apetyczna

edyta44

22.09.2010 10:43
sama robie taka

Mati13

18.09.2010 22:15
świetna!

ewelina/bunia

04.08.2010 20:09
nie przepadam za rodzynkami niestety

anja3107

21.07.2010 14:28
każda szarlotka jest pyszna ;-)

banditka

20.07.2010 22:49
popisowe ciacho :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat