Przepis i sposób przygotowania na: Latte truskawkowe
W 120 ml gorącej wody rozpuszczamy kawę, dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym i studzimy. Do ostudzonej kawy dodajemy 2 kostki lodu i odstawiamy.
Odkładamy 2 truskawki, a resztę miksujemy blenderem na mus. Do musu dodajemy zimne mleko i miksujemy (lub przekładamy do shakera lub słoiczka zakręcanego i wstrząsamy) przez kilka sekund aż utworzy się pianka.
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno.
Do 2 wysokich szklanek wrzucamy po 5 kostek lodu, wlewamy mleko truskawkowe, a następnie powoli wlewamy schłodzoną kawę. Wierzch kawy dekorujemy bitą śmietaną oraz truskawką i listkami świeżej mięty. Smacznego!
Moja rada:
Zamiast kawy rozpuszczalnej zaparz 120 ml espresso.