Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne bolognese
Makaron ugotować al\'dente w wodzie z dodatkiem soli. Przecedzić i przelać zimną wodą.
Przygotować sos beszamelowy: w rondlu rozpuścić pozostałe masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając aby się nie zrumieniła. Wlać mleko. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
1/3 mozzarelli pokroić na plastry. Pozostałą zetrzeć na tarce.
Pozostałe pomidory zmiksować przy użyciu blendera na jednolitą masę.
Przygotować duże naczynie żaroodporne (można lekko posmarować masłem). Układać warstwami sos beszamelowy, płaty makaronu lasagne, mozzarellę, sos bolognese i ponownie sos beszamelowy, makaron... I tak do wyczerpania składników, pamiętając, że ostatnią warstwę stanowią płaty makaronu pokryte sosem beszamelowym. Wierzch posmarować cieniutko zmiksowanymi pomidorami i ułożyć na nich plastry mozzarelli.
Piec 20 minut w temperaturze 200ºC.