Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone wołowe
ok 0,5 kg -
marchewka
1 szt -
por (biała część)
1 szt -
pomidory krojone z puszki
1 szt -
bazylia świeża
1 kilka listków -
oregano świeże
1 kilka gałązek -
sól
1 do smaku -
pieprz
1 do smaku -
oliwa
2 łyzki -
makaron lasagne
9 płatów -
ser żółty
30 dag
Przepis i sposób przygotowania Lasagne
Na tarce ścieramy marchewkę, por kroimy w drobne plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy mięso mielone, gdy się podsmaży dorzucamy marchewkę oraz por. Kiedy marchewka będzie lekko podsmażona dorzucamy pomidory odlewając część soku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz ziołami według gustu.
W naczyniu żaroodpornym, najlepiej w kształcie prostokąta gdyż lepiej nakłada się z niego potrawę, układamy płaty lasagne, kolejna warstwa to \"farsz\", znowu płaty lasagne itd. aż do ostatniej warstwy farszu . wierzch przykrywamy serem i posypujemy oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.175 stopni na ok. 25 min.
Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii - SMACZNEGO :-)
Komentarze (0)