Lasagne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    ok 0,5 kg
  • marchewka

    1 szt
  • por (biała część)

    1 szt
  • pomidory krojone z puszki

    1 szt
  • bazylia świeża

    1 kilka listków
  • oregano świeże

    1 kilka gałązek
  • sól

    1 do smaku
  • pieprz

    1 do smaku
  • oliwa

    2 łyzki
  • makaron lasagne

    9 płatów
  • ser żółty

    30 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw gotujemy wodę , lekko solimy i gdy się zagotuje wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy makaron lasagne . gotujemy ok. 5 min po czym hartujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Na tarce ścieramy marchewkę, por kroimy w drobne plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy mięso mielone, gdy się podsmaży dorzucamy marchewkę oraz por. Kiedy marchewka będzie lekko podsmażona dorzucamy pomidory odlewając część soku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz ziołami według gustu.
W naczyniu żaroodpornym, najlepiej w kształcie prostokąta gdyż lepiej nakłada się z niego potrawę, układamy płaty lasagne, kolejna warstwa to \"farsz\", znowu płaty lasagne itd. aż do ostatniej warstwy farszu . wierzch przykrywamy serem i posypujemy oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.175 stopni na ok. 25 min.
Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii - SMACZNEGO :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat