Langosz z rydzami na maśle z tymiankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • drożdże świeże

    20 g
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    200 ml
  • mąka pszenna

    300 g
  • ziemniaki

    4 szt. (ugotowane)

Dodatki

  • rydze

    300 g (mrożone)
  • masło

    3 łyżki
  • tymianek

  • Czosnek suszony Prymat

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Langosz z rydzami na maśle z tymiankiem foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Langosz z rydzami na maśle z tymiankiem foto
Gotujemy ziemniaki, przeciskamy przez praskę lub ugniatamy ab powstało purée. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i cukru. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, szczyptę soli i ziemniaczane purée. Zagniatamy ciasto i odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 40 minut.
Krok 3 - Langosz z rydzami na maśle z tymiankiem foto
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na wielkość średnicy patelni. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i na gorąco wykładamy po kolei placek.
Krok 4 - Langosz z rydzami na maśle z tymiankiem foto
Każdy smażymy aż do momentu aż będzie wyrośnięty i mocno zarumieniony. Gotowy przekładamy na ręcznik papierowy, odsączając go z tłuszczu.
Na gotowe placki układamy rozmrożone rydze smażone na maśle z dodatkiem Tymianku, Pieprzu grubo mielonego, Soli morskiej i Czosnku granulowanego Prymat.
Krok 5 - Langosz z rydzami na maśle z tymiankiem foto
Tak przygotowane placki podawać możemy również, wedle uznania z tartym żółtym serem, kwaśną śmietaną, kiełbasą lub warzywami.
Robert_Sowa
Pamiętaj, aby mleko użyte do rozczynu nie było gorące. Drożdże nie mogą się zaparzyć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 22.05.2018 10:14
Smakowite jedzonko;)
cookingangelika 04.04.2017 10:44
wygląda świetnie
dollce 27.02.2015 13:17
wygląda smakowicie
Maridka19 27.02.2015 11:04
Pyszne bardzo :)
gosia56 27.02.2015 10:39
pyszne jedzonko;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat