Laksa z owocami morza

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szalotka

    3 sztuki
  • imbir

    1 cm
  • czosnek

    1 ząbek
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • kurkuma

    1/2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • bulion rybny

    500 ml
  • trawa cytrynowa

    1 sztuka
  • pasta z tamaryndowca

    3/4 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sos rybny

    1 łyżka
  • mleczko kokosowe

    190 ml
  • krewetki duże

    125 gram
  • Mieszanka owoców morza

    120 gram
  • kolendra

    do podania
  • makaron ryżowy

    125 (w kształcie grubych wstążek)
  • kiełki

    60 (fasoli)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

(zmodyfikowany przepis z "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson)

(2-3 porcje)

Szalotki, czosnek, imbir obierz i zmiksuj razem z papryczką chili i kurkumą. Pastę podsmażaj na oleju przez minutę (nie powinna zbrązowieć).

Makaron zalej osolonym wrzątkiem i odstaw na tyle minut ile sugeruje producent.

Na patelnię dodaj gorący bulion, sos rybny, trawę cytrynową, pastę z tamaryndowca, cukier i mleczko kokosowe. Gdy całość zacznie się gotować wrzuć krewetki i mieszankę owoców morza. Po 2 minutach dodaj odcedzony makaron oraz kiełki i gotuj całość kolejną minutę. Zdejmij z ognia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 14.11.2012 18:05
Moje smaki :)
aisoglam 14.11.2012 17:18
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
SmakChwili 14.11.2012 17:04
ochh ale kuszące danie... pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat