Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Laksa z owocami morza

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szalotka
3 sztuki
imbir
1 cm
czosnek
1 ząbek
papryczka chili
1/2 sztuki
kurkuma
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
olej
1 łyżka
bulion rybny
500 ml
trawa cytrynowa
1 sztuka
pasta z tamaryndowca
3/4 łyżeczki
cukier
1 łyżeczka
sos rybny
1 łyżka
mleczko kokosowe
190 ml
krewetki duże
125 gram
Mieszanka owoców morza
120 gram
kolendra
do podania
makaron ryżowy
125 (w kształcie grubych wstążek)
kiełki
60 (fasoli)

Przepis i sposób przygotowania na: Laksa z owocami morza

(zmodyfikowany przepis z "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson)

(2-3 porcje)

Szalotki, czosnek, imbir obierz i zmiksuj razem z papryczką chili i kurkumą. Pastę podsmażaj na oleju przez minutę (nie powinna zbrązowieć).

Makaron zalej osolonym wrzątkiem i odstaw na tyle minut ile sugeruje producent.

Na patelnię dodaj gorący bulion, sos rybny, trawę cytrynową, pastę z tamaryndowca, cukier i mleczko kokosowe. Gdy całość zacznie się gotować wrzuć krewetki i mieszankę owoców morza. Po 2 minutach dodaj odcedzony makaron oraz kiełki i gotuj całość kolejną minutę. Zdejmij z ognia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.11.2012 18:05
Moje smaki :)
aisoglam 14.11.2012 17:18
Bardzo apetycznie się prezentuje :)
SmakChwili 14.11.2012 17:04
ochh ale kuszące danie... pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak