Labneh - aksamitny twarożek arabski

Labneh - aksamitny twarożek arabski

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SEREK

  • mleko 2%

    1 litr
  • jogurt grecki

    duży kubek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    płaska łyżeczka

DODATKI

  • oliwki

  • ziarna sezamu

  • chili

    młynek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Labneh - aksamitny twarożek arabski  foto
Mleko rozgrzać do temperatury ok. 45*C i posolić.
Jogurt roztrzepać z niewielką ilością podgrzanego mleka, aby wyrównać temperaturę - następnie przelać do garnka z mlekiem i dokładnie wymieszać - ja to robię mikserem na niskich obrotach.
Krok 2 - Labneh - aksamitny twarożek arabski  foto
Zakwaszone mleko przelać do wyparzonych słoiczków (lepiej kilku mniejszych, niż jednego dużego!) i zakręcić czystymi (najlepiej nowymi i wyparzonymi) pokrywkami.

Wstawić na kilka godzin do piekarnika nagrzanego do ok.40*C (u mnie jest to nieco poniżej najniższej temp. na pokrętle termostatu) - ale można też pozostawić przez noc w nienagrzanym piekarniku, gdzie pozostanie włączona lampka - wbrew pozorom daje ona sporo ciepła.
Krok 3 - Labneh - aksamitny twarożek arabski  foto
Kiedy jogurt zgęstnieje, należy go pozostawić w zamkniętym słoiku do zupełnego ostygnięcia (można wstawić na kilka godzin do lodówki), a następnie wylać na duże sito wyłożone czystą ściereczką lnianą lub płócienną (można też wykorzystać 2-3 warstwy jałowej gazy kupionej w aptece) - sito ustawić na odpowiednio większym naczyniu, gdzie będzie spływała serwatka.
Pozostawić na kilka godzin.

Przełożyć do miseczki lub słoiczka i przechowywać w lodówce.
Krok 4 - Labneh - aksamitny twarożek arabski  foto
Ponieważ twarożek jest bardzo delikatny w smaku i konsystencji - można go podać z innymi mocniejszymi smakami - płatkami suszonego chili, koperkiem, oliwkami, solą morską oraz kwaśnym sumakiem, który jeszcze bardziej wydobywa smak twarożku.
Habibi
Można wykorzystać babciną metodę i włożyć słoiki między poduchy, nakryć kocem i kołdrą - pozostawić na cały dzień. * Jeśli chcemy mieć bardziej zwarty serek, odciekniętą masę owinąć ciasno skręconą gazą, nakryć talerzykiem i obciążyć na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 22.09.2014 13:19
ale super przepis
DorotaZ 18.09.2014 17:56
Pomysłowy przepis:)
Magula 18.09.2014 16:03
Świetna propozycja, wreszcie wykorzystam sumak, który od jakiegoś czasu zalega u mnie w szafce

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat