Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Labneh - aksamitny twarożek arabski

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SEREK

mleko 2% 1 litr
jogurt grecki duży kubek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat płaska łyżeczka

DODATKI

oliwki
ziarna sezamu
chili młynek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
koperek

Porada

Można wykorzystać babciną metodę i włożyć słoiki między poduchy, nakryć kocem i kołdrą - pozostawić na cały dzień. * Jeśli chcemy mieć bardziej zwarty serek, odciekniętą masę owinąć ciasno skręconą gazą, nakryć talerzykiem i obciążyć na kilka godzin.

Przepis i sposób przygotowania na: Labneh - aksamitny twarożek arabski

Kroki postępowania

1
Mleko rozgrzać do temperatury ok. 45*C i posolić.
Jogurt roztrzepać z niewielką ilością podgrzanego mleka, aby wyrównać temperaturę - następnie przelać do garnka z mlekiem i dokładnie wymieszać - ja to robię mikserem na niskich obrotach.
Krok 1 - Labneh - aksamitny twarożek arabski  foto
2
Zakwaszone mleko przelać do wyparzonych słoiczków (lepiej kilku mniejszych, niż jednego dużego!) i zakręcić czystymi (najlepiej nowymi i wyparzonymi) pokrywkami.

Wstawić na kilka godzin do piekarnika nagrzanego do ok.40*C (u mnie jest to nieco poniżej najniższej temp. na pokrętle termostatu) - ale można też pozostawić przez noc w nienagrzanym piekarniku, gdzie pozostanie włączona lampka - wbrew pozorom daje ona sporo ciepła.
Krok 2 - Labneh - aksamitny twarożek arabski  foto
3
Kiedy jogurt zgęstnieje, należy go pozostawić w zamkniętym słoiku do zupełnego ostygnięcia (można wstawić na kilka godzin do lodówki), a następnie wylać na duże sito wyłożone czystą ściereczką lnianą lub płócienną (można też wykorzystać 2-3 warstwy jałowej gazy kupionej w aptece) - sito ustawić na odpowiednio większym naczyniu, gdzie będzie spływała serwatka.
Pozostawić na kilka godzin.

Przełożyć do miseczki lub słoiczka i przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Labneh - aksamitny twarożek arabski  foto
4
Ponieważ twarożek jest bardzo delikatny w smaku i konsystencji - można go podać z innymi mocniejszymi smakami - płatkami suszonego chili, koperkiem, oliwkami, solą morską oraz kwaśnym sumakiem, który jeszcze bardziej wydobywa smak twarożku.
Krok 4 - Labneh - aksamitny twarożek arabski  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 22.09.2014 13:19
ale super przepis
DorotaZ 18.09.2014 17:56
Pomysłowy przepis:)
Magula 18.09.2014 16:03
Świetna propozycja, wreszcie wykorzystam sumak, który od jakiegoś czasu zalega u mnie w szafce

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak