Kwiatki ze śliwkowym oczkiem

Kwiatki ze śliwkowym oczkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg masła

    25
  • dkg chudego sera białego

    25
  • szkl. mąki pszennej

    2-2,5
  • łyżeczki soli

    1/3
  • op cukru waniliowego

    1
  • łyżki cukru pudru

    3
  • kg śliwek

    ok. 1/2
  • cukier z cynamonem

    do śliwek:
  • cukier puder

    do oprószenia:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyłam i poprzekrawałam na połówki usuwając pestki. Ser zmieliłam w maszynce do mięsa, dodałam do niego miękkie masło, cukier puder i waniliowy, mąkę i sól - wyrobiłam elastyczne ciasto - powinno mieć konsystencję bardzo miękkiej plasteliny i lekko się lepić. Zawinęłam je w folię i schowałam do lodówki na ok. 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 5 części, każdą rozwałkowałam na posypanym mąką blacie i dużą filiżanką wycięłam koła - resztki zagniotłam ponownie i znów rozwałkowałam. Każdy krążek nacięłam kilkakrotnie wokół brzegu na głębokość ok. 2 cm. Róg każdego nacięcia - robiąc to w jednym kierunku - zagięłam i przycisnęłam do nacięcia obok. W środek każdego ciastka wcisnęłam połówkę śliwki, brzuszkiem do góry, przecięcie maczając w cukrze zmieszanym z cynamonem. Ciasteczka ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C aż \"płatki\" były rumiane. Przestudzone oprószyłam cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Misia90

01.10.2011 12:20
ekstra

Marysia

01.10.2011 12:14
super

Karolina69

01.10.2011 10:37
fajne

Jolanta40

19.03.2011 11:19
jakie śliczne

MAŁY

13.02.2011 16:51
świetne

Goya

21.12.2010 17:09
piękne

Ewa104

10.11.2010 22:23
Śliczne!

iwa643

28.10.2010 07:14
fajnie wygląda

bernika

27.10.2010 23:48
jakei pomysłowe!

Ewa111

27.10.2010 11:01
bardzo ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat