Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kwaśny jabłecznik imbirowy

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
4 szklanki
mąka ziemniaczana
2 łyżki
cukier
1 szklanka
jaja
2
masło
250 g
śmietana 18 proc
2 łyżki
jabłka
1,5 kg
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
cukier
0,5 szklanki
cytrynka
0,5
imbir
1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Kwaśny jabłecznik imbirowy

Z mąki, cukru, masła, jajek, śmietany i proszku zagniatamy ciasto i w wkładamy do lodówki na ok godzinę. Obrane jabłka bardzo drobno kroimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem, imbirem i sokiem z połowy cytryny. Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Jedną częścią wykładamy blachę i nakłuwamy. Posypujemy bułką tartą. Wykładamy masę jabłkową i przykrywamy drugim blatem ciasta. Pieczemy w 180°C ok 50 minut. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub słodką kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 13.01.2014 21:00
jaką kruszonką posypuje się ciasto upieczone ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak