Kwaśnica na łopatce wieprzowej z ziemniakami i chrupiącymi skwarkami w towarzystwie czosnku i świeżego tymianku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    7 sztuk
  • bulion

    2 litry
  • łopatka wieprzowa

    350 g
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3/4 łyżki
  • ziele angielskie

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • czosnek

    6 ząbków
  • słonina

    250 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • tymianek

    3 (świeży)
  • kapusta kiszona

    700 z kwasem
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy kroimy na bardzo duże części. Gotujemy je razem z łopatką wieprzową, na bulionie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i obranego z łupin czosnku. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną aż do miękkości z niewielką ilością wody oraz kwasem (im więcej tym lepiej, bo kwaśnica będzie naprawdę kwaśna). W zależności od kapusty może to potrwać to około 25-50 minut.

Gdy kapusta jest już miękka, przekładamy ją wraz z kwasem do gotującego się wywaru wówczas gdy ziemniaki i mięso są już ugotowane. Jest to bardzo ważne, ponieważ gdy dodamy kapustę do surowych ziemniaków i mięsa, będziemy mieć trudności z ich ugotowaniem. Wszystko razem mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut z dodatkiem soli, pieprzu i świeżego tymianku.

W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Słoninę kroimy w niedużą kostkę, wytapiając z niej tłuszcz na rozgrzanej, suchej patelni i średnim ogniu. Gdy cały tłuszcz ze słoniny się wytopi, uzyskamy złociste skwarki, które wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej. Natomiast do wytopionego tłuszczu dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Podsmażając mąkę na tym tłuszczu aż do zarumienienia. Gotową zasmażkę wlewamy do naszej gotującej się kwaśnicy. Gotujemy wszystko jeszcze około 3 minut.

Powstałe skwarki dodajemy bezpośrednio na talerze z naszą kwaśnicą. Tak podane zachowują swoją chrupkość i smak.

Jest to zupa idealna w sezonie jesienno-zimowym. Doskonale rozgrzewa i daje energetycznego kopa. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 15.12.2013 23:39
Spróbuje to zrobić pewnego dnia ;)
Alex_M 09.11.2013 17:56
jadłam niedawno, ale aż mi ślinka cieknie na tą zupkę! :) chętnie bym zjadła!
Olga_SK 08.11.2013 09:55
Nigdy nie jadłam kwaśnicy, ale chętnie bym się wprosiła do Ciebie na degustację, bo wygląda apetycznie :D
Ewa104 08.11.2013 08:37
Uwielbiam kwaśnicę.Z tym,że ja zawsze dodaję cebulę oprócz czosnku.Zupa jest wyborna,pożywna i super rozgrzewa.
Aga-25 08.11.2013 08:15
lubię takie kwaskowate
Agnieszka-87-25 08.11.2013 08:08
pyszne i pozywne
Bernadeta1 08.11.2013 00:02
smaczna i bardzo treściwa zupa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat