Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kutia

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenica 1 szkl
mak 1 szkl
miód spadziowy 100 ml
rodzynki 3 łyżki
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
orzechy włoskie 1/3 szkl
daktyle 5 szt
aromat migdałowy

Przepis i sposób przygotowania na: kutia

Pszenicę łuskaną wypłukać, zalać wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia ugotować ją do miękkości,ale nie rozgotować. Gotowanie powinno trwać 3-4 godziny. Woda podczas gotowania powinna być parę razy zmieniona. Ugotowane ziarna odcedzić na sicie i pozostawić do wystygnięcia.
Mak wypłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować do miękkości tak długo, aż będzie można go rozetrzeć w palcach. Przestudzić i przecedzić na gęstym sicie. 2 razy zemleć w maszynce do mięsa o gęstym sitku.
Mak połączyć z pszenicą, dodać miód i starannie wymieszać.
Daktyle pokroić drobno, rodzynki sparzyć. Dodać wraz ze skórką pomarańczową, aromatem i orzechami do maku i pszenicy. Dokładnie wymieszać. Kutię przełożyć do ozdobnej salaterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutka123 28.12.2016 11:35
super przepis
slodkieniebo 27.12.2016 13:16
Uwielbiam kutię ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak