Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kuskus z jeżynami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuskus 200 gram
jeżyny 1 szklanka
jogurt grecki 5 łyżek
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kuskus z jeżynami

Kroki postępowania

1
Świeże jeżyny pozbawiamy szypułek i odmierzamy odpowiednią ilość.
Krok 1 - Kuskus z jeżynami foto
2
Do malaksera przekładamy jogurt grecki (ewentualnie jogurt naturalny) oraz wsypujemy owoce. Dodajemy cukier i całość miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji – w razie potrzeby dosładzamy.
Krok 2 - Kuskus z jeżynami foto
3
Kaszę kuskus przesypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem (przynajmniej 2 cm powyżej kaszy), dokładnie mieszamy i ponownie dolewamy nieco wody, jeśli kasza jeszcze jest twarda.
Krok 3 - Kuskus z jeżynami foto
4
Gorącą kaszę układamy na talerzu w kształt okręgu, do środka wlewamy gęsty koktajl z jeżyn. Gotowy deser dekorujemy świeżymi jeżynami, można też dodać nieco bitej śmietany.
Krok 4 - Kuskus z jeżynami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 16.05.2013 13:48
czy dobrze zrozumiałam kaszy kuskus się nie gotuje tylko zalewa gorącą wodą?
Małgorzata106 23.08.2012 17:49
super
Mysiunia 14.08.2012 15:17
Jest dosyć 'ostry', jak na prawdziwe, polne jeżyny przystało :)
wedith1 14.08.2012 14:11
Ciekawe jak smakuje:) Podoba mi się:)
Sroczka 11.08.2012 17:48
Zdrowy, smaczny deser. Zjadłabym trochę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak