KURKI W KREMOWYM ŚMIETANOWYM SOSIE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurki

    1/2 kg
  • śmietana kremowa 30%

    250 ml
  • cebula

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurki oczyścić a następnie szybko opłukać pod bieżącą wodą na sicie i pokroić na mniejsze kawałki,całkiem małe grzybki pozostawić w całośći.W rondlu roztopić masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na małym ogniu cały czas mieszając tak aby się nie podpiekła tylko była szklista.Dodać wcześniej przygotowane kurki i dusić bez przykrycia przez około 10-12 minut aż odparuje około 1/2 soku króry puściły grzyby wtedy dodać słodką śmietanę kremówkę i dusić jeszcze około 3-4 minuty aż śmietana zgęstnieje.Odstawić z ognia i doprawić grubo mielonym pieprzem i solą morską do smaku.Pyszny kremowy sos podawać z ziemniakami i dowolnym mięsem,ja podałam z pieczonym schabem.Smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
smakoszek 29.08.2013 11:24
pyszny obiadek
barbara11561 17.08.2013 02:02
w naszych lasach bardzo mało kurek,a są pyszne
Motorek 12.04.2013 09:19
pyszności;)
Wacław 28.12.2012 12:54
pycha,bardzo lubie kurki
Krystyna32 02.12.2012 08:42
super
olkaaa 01.12.2012 17:51
uwielbiam kurki!
kuklik 25.11.2012 20:24
sos marzenie
Seba 22.11.2012 09:44
smaczne
Dorian 21.11.2012 20:40
pycha
gacopierz23 20.11.2012 16:54
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat