Kurczaki pieczone

Kurczaki pieczone

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak cały świeży

  • marchew

  • korzeń pietruszki

  • cebula

  • papryka mielona

  • czosnek

  • sól

  • pieprz

  • piwo

  • miód

  • sól

  • pieprz

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • curry

  • kolendra mielona

  • kurkuma

  • Glazura:

  • woda

  • miód

  • Kucharek przyprawa do potraw

  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaki dokładnie opłukać i osuszyć. Odciąć gruczoły kuprowe. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z łyżeczką soli, po czym wetrzeć w kurczaki. W kurczaki wetrzeć także mieloną paprykę. Warzywa obrać, umyć i pokroić na cienkie kawałki wzdłuż. Składniki marynaty - kolejno składniki od piwa do kurkumy -wymieszać i rozprowadzić na kurczakach - na zewnątrz i w środku. Warzywa posypać odrobiną soli i poukładać obok mięsa. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Tuż przed pieczeniem kurczaki polać połową glazury przygotowanej z połowy szklanki ciepłej wody wymieszanej z miodem, pół łyżeczki vegety i musztardy francuskiej. Kurczaki piec pod przykryciem przez godzinę w 200 stopniach. Następnie przewrócić je na drugą stronę i polać pozostałą glazurą. Piec przez kolejne 50 minut w 200 stopniach pod przykryciem. W międzyczasie, mięso można posypać majerankiem i polewać wytworzonym sokiem podczas pieczenia. Jeżeli lubimy chrupiącą skórkę, można zdjąć pokrywkę przed zakończeniem pieczenia i podpiec na rumiano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 27.07.2012 10:13
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat