Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurczaki pieczone

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak cały świeży
marchew
korzeń pietruszki
cebula
papryka mielona
Sklep Prymat
czosnek
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
piwo
miód
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat
curry
Sklep Prymat
kolendra mielona
kurkuma
Sklep Prymat
Glazura:
woda
miód
Kucharek przyprawa do potraw
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczaki pieczone

Kurczaki dokładnie opłukać i osuszyć. Odciąć gruczoły kuprowe. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z łyżeczką soli, po czym wetrzeć w kurczaki. W kurczaki wetrzeć także mieloną paprykę. Warzywa obrać, umyć i pokroić na cienkie kawałki wzdłuż. Składniki marynaty - kolejno składniki od piwa do kurkumy -wymieszać i rozprowadzić na kurczakach - na zewnątrz i w środku. Warzywa posypać odrobiną soli i poukładać obok mięsa. Włożyć do naczynia żaroodpornego z przykrywką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Tuż przed pieczeniem kurczaki polać połową glazury przygotowanej z połowy szklanki ciepłej wody wymieszanej z miodem, pół łyżeczki vegety i musztardy francuskiej. Kurczaki piec pod przykryciem przez godzinę w 200 stopniach. Następnie przewrócić je na drugą stronę i polać pozostałą glazurą. Piec przez kolejne 50 minut w 200 stopniach pod przykryciem. W międzyczasie, mięso można posypać majerankiem i polewać wytworzonym sokiem podczas pieczenia. Jeżeli lubimy chrupiącą skórkę, można zdjąć pokrywkę przed zakończeniem pieczenia i podpiec na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 27.07.2012 10:13
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak