Ula

Kurczak zapiekany z majonezem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka podwójny

    1 sztuka
  • cebula biała

    2 sztuka
  • majonez

    1 słoik
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • ser gouda

    250 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Umyj mięso i pokrój na nieduże kawałki. Przypraw Kucharkiem i ułóż warstwę w płytkim naczyniu żaroodpornym.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na masełku, dodając nieco oregano. Zeszkloną cebulkę wyłóż równomierną warstwą na kurczaku.

Potarkuj ser żółty i rozsyp na warstwie cebulki.

Całość przykryj równomierną warstwą majonezu.

Jeśli naczynie tego nie wymaga, nie dodawaj za wiele tłuszczu, bo wystarczająca jego ilość wytopi się z majonezu.

Zapiekankę piecz na środkowym poziomie przez 15-20 minut.

Polecam z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 04.11.2013 16:45
rewelacyjny przepis
agogo2 04.11.2013 15:34
ciekawa propozycja
Jastinka 22.10.2013 12:57
ciekawy pomysł
goofy9 29.11.2012 16:51
wygląda smacznie
Jastinka 15.11.2012 21:11
świetne
Aneta41 13.08.2012 23:31
super zapiekanka
foczka-ks 13.08.2012 20:59
smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat