Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filet z kurczaka podwójny
1 sztuka -
cebula biała
2 sztuka -
majonez
1 słoik -
Kucharek przyprawa uniwersalna
do smaku -
ser gouda
250 gram
Przepis i sposób przygotowania Kurczak zapiekany z majonezem
Umyj mięso i pokrój na nieduże kawałki. Przypraw Kucharkiem i ułóż warstwę w płytkim naczyniu żaroodpornym.
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na masełku, dodając nieco oregano. Zeszkloną cebulkę wyłóż równomierną warstwą na kurczaku.
Potarkuj ser żółty i rozsyp na warstwie cebulki.
Całość przykryj równomierną warstwą majonezu.
Jeśli naczynie tego nie wymaga, nie dodawaj za wiele tłuszczu, bo wystarczająca jego ilość wytopi się z majonezu.
Zapiekankę piecz na środkowym poziomie przez 15-20 minut.
Polecam z pieczonymi ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
Komentarze (7)