Kurczak zapiekany z cebulą i sosem czosnkowym

Kurczak zapiekany z cebulą i sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt
  • cebula

    1-2 szt
  • czosnek

    1 główka
  • smietana 18%

  • wino białe wytrawne

  • ser żółty

    30 DKG
  • sól,pieprz,maka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi umyć, pokroić wzdłuż na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem i natrzeć wyciśniętym czosnkiem.Zostawić tak na godzinę. Następnie włożyć kurczaka do żaroodpornego naczynia, podlać oliwą i winem, dodać cebulę pokrojoną w paski. Piec w 180 stopniach. Zrobić sos - śmietanę zmieszać z czosnkiem, doprawić. Pod koniec pieczenia podlać wodą, następnie trochę tego wywaru zmieszać z sosem i zalać kurczaka. Ser żółty zetrzeć na tarce, zasypać kurczaka. Piec jeszcze chwilę do rozpuszczenia sera.Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (31)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

14.01.2013 13:20
fajne

babcia

04.09.2012 08:08
wygląda niezle

Andysz

08.07.2012 07:47
pycha!

SYLKA

07.07.2012 20:48
az slinka leci

Damian10

25.05.2012 12:22
fajny pomysł

Luki

12.04.2012 09:37
super

janko

24.03.2012 18:11
smakowite

owocówka

05.02.2012 09:35
super

marenka

11.11.2011 10:41
pycha

BozenA

03.08.2011 16:20
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat