Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak zapiekany w śmietanie z fasolką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka kurczaka 1 kg
olej rzepakowy 3 łyżki
fasola szparagowa 400 g
bulion warzywny 500 g
śmietana 18 proc 200 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak zapiekany w śmietanie z fasolką

Udka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

W rondelku zagotowujemy bulion, dodajemy fasolkę szparagową, gotujemy 10 min (od momentu zawrzenia). Dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, lekko redukujemy (5 min), do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy przez 40 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 14.02.2016 17:05
fajny pomysł :)
olkaaa 04.02.2016 07:40
fajny przepis
marcia7 03.02.2016 16:37
polecam sposób w śmietanie sprawdzony prze mnie
Futka 03.02.2016 13:10
Przepyszna propozycja na kurczaka :)
marenka 03.02.2016 11:58
pyszna potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak