Kurczak z winogronami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • winogrona

    400 g
  • rokpol

    100 g
  • bulion

    3/4 szkl.
  • śmietana

    1/2 szkl.
  • masło

    2 łyż.
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżecz.
  • oliwa

    4 łyż.
  • zioła

    1 łyż.
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak z winogronami foto
Piersi z kurczaka myję, oprószam pieprzem i posiekanymi ziołami. Wstawiam do lodówki na 30 minut.
Krok 2 - Kurczak z winogronami foto
Przekładam schłodzone mięso na patelnię i smażę na rozgrzanym maśle z oliwą. Następnie podlewam mięso bulionem i duszę 5 minut. Winogrona myję i w całości dodaję do kurczaka, po czym duszę ok. 10 minut.
Krok 3 - Kurczak z winogronami foto
Pod koniec dodaję pokruszony ser. Doprawiam gałką muszkatołową i wlewam śmietanę wymieszaną z mąką, zagotowuję. Doprawiam solą i pieprzem. Sos przecieram aby pestki z winogron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SylwiaMagdaSabin 25.07.2012 18:23
zaskakujace połączenie
SylwiaMagdaSabin 25.07.2012 18:22
zaskakujace połączenie
Zoso 27.06.2012 22:41
pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat