Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z sosem serowo-pieczarkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z kurczaka 1 szt podwójny
ser camembert 10 dag
śmietana 18-procentowa 250 ml
cebula 1 szt
pieczarki 20 dag
sól do smaku
tłuszcz do smażenia
kasza gryczana 1 woreczek

marynata

oliwa z suszonych pomidorów 5 łyżek
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka płaska

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z sosem serowo-pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Oliwę pozostałą po suszonych pomidorach mieszamy z papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. /Użyłam oliwy z czosnkiem - jeśli używamy łagodniejszej możemy dodać jeszcze czosnek przeciśnięty przez praskę lub granulowany./ Mięso zanurzamy w marynacie i odstawiamy na 3 godz. do lodówki. W tym czasie kawałki fileta kilka razy odwracamy by mięso dobrze przeszło smakami.
Krok 1 - Kurczak z sosem serowo-pieczarkowym foto
2
Po tym czasie mięso przekładamy na patelnię, obsmażamy na rumiano i odstawiamy /przykrywamy talerzem by nie wystygł/.
Krok 2 - Kurczak z sosem serowo-pieczarkowym foto
3
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz /masło lub olej/ i szklimy na nim pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w ósemki pieczarki. Podsmażamy do miękkości.
Krok 3 - Kurczak z sosem serowo-pieczarkowym foto
4
Do miękkich pieczarek dodajemy śmietanę, pokrojony ser i podgrzewamy na małym ogniu do czasu aż ser się roztopi i połączy ze śmietaną tworząc jednolity sos.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Kurczak z sosem serowo-pieczarkowym foto
5
Na talerzu układamy porcję ugotowanej /zgodnie z przepisem na opakowaniu/kaszy, polewamy sosem serowo-pieczarkowym i na wierzchu układamy kawałki kurczaka. Potrawę możemy podawać z kaszą, ryżem lub makaronem typu rurki.
Krok 5 - Kurczak z sosem serowo-pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.03.2016 21:15
fajny pomysł
Janina 14.02.2016 14:39
Ciekawy przepis;)
pestka 14.02.2016 10:16
bardzo smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak