Kurczak z piekarnika

Kurczak z piekarnika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1,400 g
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 łyżeczka
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyzeczka
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak z piekarnika

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak z piekarnika  foto
Kurczaka umyć dokładnie w środku i po wierzchu ,osuszyć ręcznikiem papierowym .
Krok 2 - Kurczak z piekarnika  foto
W naczyniu przygotować składniki na marynatę oprócz soli,rozmieszać z olejem lub z oliwek z oliwek .
Krok 3 - Kurczak z piekarnika  foto
Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć solą .
Krok 4 - Kurczak z piekarnika  foto
Następnie włożyć do marynaty i dodatkowo nacierać dokładnie .i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc .
Krok 5 - Kurczak z piekarnika  foto
Wyjąć i włożyć do piekarnika i piec początkowo przykryty folią aluminiową przez 1,5 godziny w 1 70 stopniach . 10 minut przed końcem pieczenia odkryć i przypiec na chrupiąco z wierzchu .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Ewa Wojtaszko 29.06.2017 16:30
dobry kawałek mięska
w mojej kuchni 29.06.2017 13:49
same pyszności
Justi2401 29.06.2017 12:55
Pysznie przygotowany kurczak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat