Kurczak z czosnkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt
  • czosnek

    20 ząbki
  • przyprawa ziołowa do kurczaka Prymat

    1 szczypta
  • wino białe wytrawne

    1,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przyprawą ziołową do kurczaka Prymat i odstawić na 30 minut.

Następnie włożyć do brytfanny, obsypać niedobranymi ząbkami czosnku, wlać wino, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po 45 minutach kurczaka odkryć, a po 1 godzinie wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut i podzielić na porcje. Podawać z ziemniakami z wody lub z tostami z bułki posmarowanymi pieczonym czosnkiem oraz sałatką sezonową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 23.01.2011 14:59
kurczak byłby zadowolony
Babciagramolka 24.12.2010 08:33
Cxzosnkowy kurczaczek podlany winem - coś fanmtastycznego
Zoso 04.10.2010 20:07
Kurczak w winie to coś nowego, musi być smaczny :)
Barbara55 05.09.2010 13:55
kurczaka lubimy i często robimy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat