Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z białą kiełbasą i majonezem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżeczka
wędzony boczek 4 plastry
kiełbasa biała surowa 1 sztuka (10 dkg)
żółty ser 10 dkg
cebula 1 sztuka
majonez 3 czubate łyżki
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 3 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z białą kiełbasą i majonezem

Kroki postępowania

1
Naczynie do zapiekania posmarować odrobiną oleju. Każdą pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż, żeby otrzymać 4 duże płaty. Kawałki mięsa ułożyć w naczyniu do zapiekania, oprószyć solą i pieprzem (użyłam kolorowego świeżo zmielonego).
Krok 1 - Kurczak z białą kiełbasą i majonezem foto
2
Na mięsie ułożyć plasterki boczku. Kiełbasę wycisnąć z osłonki, rozłożyć na boczku.
Krok 2 - Kurczak z białą kiełbasą i majonezem foto
3
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do sera. Dodać też do niego majonez, sok z cytryny, suszone pomidory i odrobinę soli. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Kurczak z białą kiełbasą i majonezem foto
4
Masę rozłożyć równomiernie na mięsie. Wszystko zapiekać w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Krok 4 - Kurczak z białą kiełbasą i majonezem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kikiriki 05.02.2017 13:47
ciekawy przepis
cukiereczek 22.07.2016 18:57
sycąca i apetyczna
KORAL 22.07.2016 11:48
Super mięsko :)
Wacław 22.07.2016 11:23
pyszne jedzonko :-)
mirosława4 22.07.2016 11:19
fajny przepis warty wypróbowania
Małgorzata92 22.07.2016 11:08
Muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak