Kurczak w ziołach prowansalskich i nadziewane pieczarki

Kurczak w ziołach prowansalskich i nadziewane pieczarki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    2 szt
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    3 łyżeczki
  • olej

    2 łyżeczki
  • pieczarki

    15 szt
  • camembert

    1 szt
  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka natrzeć ziołami i olejem (ja zrobiłam to już rano i odstawiłam do lodówki). Pieczarki obrać, odciąć trzonki i delikatnie wydrążyć w środku (nie trzeba bardzo głęboko). Odcięte trzonki można wykorzystać do zrobienia np. sosu. Wydrążone pieczarki wypełnić serem - wystarczy pokroić go w kostkę i po jednej kostce włożyć do każdej pieczarki (mi do kilku pieczarek zabrakło camembert'a więc dałam serek topiony - też dobry, ale lepsza wg mnie ta pierwsza opcja).

Piekarnik nagrzać do 180st, w naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi z kurczaka i obłożyć je pieczarkami. Zapiekać ok 30 min (Ser powinien się rozpuścić i lekko przypiec, a mięso zbrązowieć).

Do takiego mięsa idealnie pasują młode ziemniaczki posypane koperkiem!

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat