Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kurczak w ziołach prowansalskich i nadziewane pieczarki

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka
2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat
3 łyżeczki
olej
2 łyżeczki
pieczarki
15 szt
camembert
1 szt
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w ziołach prowansalskich i nadziewane pieczarki

Piersi z kurczaka natrzeć ziołami i olejem (ja zrobiłam to już rano i odstawiłam do lodówki). Pieczarki obrać, odciąć trzonki i delikatnie wydrążyć w środku (nie trzeba bardzo głęboko). Odcięte trzonki można wykorzystać do zrobienia np. sosu. Wydrążone pieczarki wypełnić serem - wystarczy pokroić go w kostkę i po jednej kostce włożyć do każdej pieczarki (mi do kilku pieczarek zabrakło camembert'a więc dałam serek topiony - też dobry, ale lepsza wg mnie ta pierwsza opcja).

Piekarnik nagrzać do 180st, w naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi z kurczaka i obłożyć je pieczarkami. Zapiekać ok 30 min (Ser powinien się rozpuścić i lekko przypiec, a mięso zbrązowieć).

Do takiego mięsa idealnie pasują młode ziemniaczki posypane koperkiem!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak