Kurczak w wersji chińskiej

Kurczak w wersji chińskiej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • •1 kurczak

  • 1 łyzka sosu sojowego

  • szklanka wody

  • Szklanka białego wina

  • 3 łyżki wody

  • pieprz

  • sól

  • majeranek

  • Sos imbirowy

    1 łyżeczka
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka podzielić na porcję, posypać solą, pieprzem, majerankiem, polać łyżką oleju, łyżką sosu sojowego, dokładnie wymieszać i odstawić na jedną noc w lodówce. Olej do smażenia rozgrzać na patelni, włożyć kawałki kurczaka, skropić sosem imbirowym, mieszając smażymy 5 minut po czym wybieramy łyżką cedzakową na półmisek i odstawiamy. Olej zlewamy z patelni, zostawiając 3 łyżki, po czym dodajemy wino, wodę, sos sezamowy, kawałki kurczaka, wszystko gotujemy 3 minuty na dużym ogniu, a następnie zmniejszając ogień kolejne 25 minut. Gotowego kurczaka przekładamy na półmisek, posypujemy majerankiem, ozdabiamy warzywami.
Kurczaka, można podawać ze smażonym, albo ugotowanym ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat