Kurczak w warzywach podany na ryżu

Kurczak w warzywach podany na ryżu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiaj polecam kurczaka w warzywach, podanego z ugotowanym na sypko ryżem. Danie bardzo smaczne i pożywne.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • ryż długoziarnisty

    200 g
  • piersi z kurczaka

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    2 duże łyż.
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuk
  • papryka zielona

    0.5 sztuki
  • marchewka

    1 sztuk
  • pietruszka

    1 sztuk
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • pomidory w puszce

    1 puszka
  • bulion

    1 szklanka
  • sól morska

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta

Składniki marynaty:

  • oliwa

    4 duże łyż.
  • Przyprawa do drobiu

    1 łyżeczka
  • przyprawa curry

    1 łyżeczka
  • czosneku granulowany Prymat

    1 łyżeczka
  • sól morska

    1 szczypta
  • czarny pieprz mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na patelni z 2 łyżkami oleju podsmażyć do zeszklenia obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodać umytą, osuszoną i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka wcześniej włożoną do marynaty. Do podsmażonego kurczaka dodać obrane, oczyszczone warzywa.
Całość dusić na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie, dodając szklankę bulionu. Na koniec dodać odsączony z zalewy groszek oraz pomidory z puszki.
Całość wymieszać, doprawić do smaku według swojego uznania i zagotować.
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli.
Na talerz nałożyć porcję ryżu, polać kurczakiem z warzywami.

Marynata:
Składniki marynaty wymieszać włożyć pokrojoną pierś kurczaka i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Bożena Matuszczyk
Przyprawy dodajemy do smaku.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat