Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem ;)
1. Pokrój kurczaka w kostkę, przełóż go do miseczki, dodaj wszystkie przyprawy oraz 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
2. Pokrój cebulę i paprykę w kostkę oraz marchewkę w cienkie paski. Wyjmij jeden 1 plaster ananasa z puszki pokrój go na małe kawałki. Rozgrzej masło na patelni, dodaj wszystkie warzywa i ananasa. Smaż przez 10-12 minut, co chwila mieszając.
3. Dodaj do smażących się warzyw 1 łyżeczkę cukru, poczekaj aż się trochę rozpuści. Następnie dodaj na patelnię 2/3 szklanki soku z ananasa*, 3 łyżki ketchupu i dokładnie wymieszaj wszystko ze sobą.
4. Na osobnej patelni usmaż przygotowanego wcześniej kurczaka. Następnie dodaj go do sosu. Do niedużego słoika lub miseczki nalej 3 łyżki wody i dodaj jedną 1 łyżeczkę mąki. Wymieszaj do momentu, kiedy nie będzie grudek. Dodaj do sosu, dokładnie mieszając.
5. Ugotuj ryż (ok. 15-20 minut) na średnim ogniu. Po tym czasie odcedź go i wyłóż na talerze. Przygotowany wcześniej sos polej na wierzch.