kurczak w sosie satay

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mielona kolendra

    2 łyżeczki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • mięso z kurczaka

    700 gramów
  • makaron chiński ugotowany

    250 gramów
  • cebula dymka

    1 szt.
  • mini kolby kukurydzy

    150 gramów
  • marchew

    1 szt.
  • świeża kolendra lub natka

    2-3 łyżki
  • olej arachidowy

    2-3 łyżki
  • masło z orzechów ziemnych

    1/2 szklanki
  • mleczko kokosowe

    1/2 szklanki
  • bulion drobiowy

    1/2 szklanki
  • słodki sos chili

    2 łyżki
  • brązowy cukier

    1 łyżka
  • kurkuma

    2 łyżeczki
  • sok z limonki

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso pokroić w kostkę, dodać mieloną kolendrę, kmin i kurkumę. Wymieszać i zostawić na godzinę w temp. pokojowej lub na noc do lodówki. Cebulę razem ze szczypiorkiem oraz kolby kukurydzy pokroić ukośnie na grube plasterki. Marchew pokroić na cienkie plasterki. Mięso usmażyć na połowie oleju, wyjąć z patelni. Na tej samej patelni rozgrzać resztę oleju i smażyć kukurydze i marchew, aż marchewka będzie miękka. Przygotować sos: dokładnie wymieszać masło orzechowe, mleczko kokosowe, bulion, cukier, sos chili i sok z limonki. Do marchewki z kukurydzą dodać makaron, mięso, dymkę i sos. Dokładnie wymieszać i smażyć, aż będzie gorące. Danie podawać posypane kolendrą lub natka pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
marta1371 02.05.2011 18:46
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat